Højskoledage på Kegnæs

Historie, kultur og egnsretter på Kegnæs og Sydals
8.-11. april 2024  
 

I 2024 handlede Højskoledagene bl.a. om  1864, 1. Verdenskrig og genforeningen.  
Deltagerne på Højskoledagene 2024 udtalte:
" Godt at få hold på historien om 1864 og 1. Verdenskrig."
" Jeg ser frem til endnu et højskoleophold til næste år."
" Vi ses igen."
" Glæder mig til næste højskoleophold."
" Meget interessant og overvældende."
" Helt igennem et godt tilrettelagt arrangement. Tak til jer alle."
" Det har været fantastisk, over al forventning. Kan godt forstå at I er næsten lige så glade for Als/Kegnæs som jeg er for Vendsyssel."
" En fantastisk tur. Og hvilken gæstfrihed fra alle."
" - Og ikke mindst mødet med jer på Kegnæs, gæstfriheden, varmen og jeres lune."
" Perfekt - Utroligt hyggeligt og meget oplysende."
" Har simpelthen været oven ud tilfreds."
----------------------------------------------------------------------------------

Program i 2024 

Mandag den 8. april 2024

Kl. 14.00 – Kegnæs Forsamlingshus, Nørre Landevej 59, 6470 Sydals. Ankomst, kaffebord og introduktion til højskoledagene v/ kursusleder Henrik Ingemann, Kegnæs. Præsentation af de folk, du skal møde i de kommende dage.

Kl. 16.00 – Indkvartering i værelser på Kegnæs og i Lysabild.

Kl. 18.00 – Aftensmad i Kegnæs Forsamlingshus: Sønderjysk Hvidkålsbudding.

Kl. 19.00 – Hyggeligt samvær, kaffe og sønderjysk kage med navnet "Ingenting."

Historietime: Politisk kamp, danskhed og genforening 1864-1920. Gårdejer H.C. Bladts erindringer. Historiefortæller: Henrik Ingemann.



Tirsdag den 9. april 2024

Kl. 08.00 – Morgenmad i Kegnæs Forsamlingshus.

Kl. 09.00 – Historietime: Rundtur på Kegnæs, hvor vi bl.a. ser Kegnæs Kirke, Genforeningsstenen og Stormflodsstenen. Turen slutter ved Kegnæs Fyr, hvor der fortælles om evakueringen af den danske hær i 1864. Historiefortæller: Jens Bladt, Kegnæs.

Kl. 11.00 – Historietime: Soldaten fra Sarup og hans tid. Krigene 1864 og 1871. Historiefortæller: Birthe Elmegaard Bladt, Lysabild.

Kl. 12.30 – Frokost på det 150 år gamle værtshus Sundhalle ved Alssund og med udsigt til Sønderborg Slot. Der serveres tre stykker uspecificeret smørrebrød.

Kl. 13.30 - Besøg på Historiecenter Dybbøl. På historiecentret kan man se to film: "Stormdagen," den 18. april 1864 og "Angrebet på Als” den 29. juni 1864, da preusserne kl. 4 om morgenen satte alt ind på at knuse det danske forsvar på Dybbøl. Bagefter er der mulighed for at se den rekonstruerede skanse og soldaterby. Overfor historiecentret besøger vi Dybbøl Mølle, som også havde en dramatisk plads i historien på Dybbøl i 1864.

Kl. 16.30 – Pause.

Kl. 18.00 – Aftensmad i Kegnæs Forsamlingshus: Sønderjysk Skrædderduels.

Kl. 19.00 – Hyggeligt samvær, kaffe og sønderjysk kage: Gode Råd.  

Historietime: Fortællingen om Kegnæs og Sydals under 1. Verdenskrig. Historiefortæller: Henrik Ingemann.

 


Onsdag den 10. april 2024

Kl. 08.00 – Morgenmad i Kegnæs Forsamlingshus.

Kl. 09.00 – Historietime: Kirkegårdsvandring i Lysabild, hvor vi stopper ved forskellige grave og bl.a. fortæller om landdagsmanden Nis Nissen, Vibøge, rigsdagsmanden Hans Lassen fra Lysabild, faldne i 1. Verdenskrig og en desertør, som fik nok af krigen og gik hjem, hvor han gemte sig på husets loft i flere måneder. Herefter ser vi den nyrestaurerede Holstenerlade ved præstegården, hvor der bydes på solæg og en lille en til halsen. Historiefortæller: Henrik Ingemann.

Kl. 11.00 – Besøg på Vibæk Vandmølle, som er den eneste bevarede vandmølle på Als. Guide: Birgit Christensen, Vibæk.

Kl. 12.00 – Frokost i Vibæk Vandmølles hyggelige café med Sønderjysk oste- og pølsebord fra Rønhaveslagteren på Kær Halvø.

Kl. 13.00 - Historietime: Vibæk Mølle, Taskland Kro og E Snej. Historiefortæller: Henrik Ingemann.

Kl. 14.00 - Besøg på Sønderborg Slot med den nye særudstilling om 1. Verdenskrig. Gennem udstillingen møder man sønderjyske skæbner og oplever 1. Verdenskrig på slagmarken og på hjemmefronten.

Kl. 16.30 – Pause.

Kl. 18.00 – Aftensmad i Kegnæs Forsamlingshus. Sønderjysk nytårsmenu: Kålpølser, hamburgryg, brune kartofler og grønlangkål. 

Kl. 19.00 – Hyggeligt samvær med Sønderjysk Tort (lagkage).

Historietime: Den sønderjyske sangskat og historien om "Den blå Sangbog" 1864-1920 for de dansksindede sønderjyder, hvor flere sange blev forbudt af de preussiske myndigheder. Historiefortæller og forsanger: Birgit Christensen, Vibæk. Ved klaveret sidder Helle Damkjær. 

 


Torsdag den 11. april

Kl. 08.00 – Morgenmad i Kegnæs Forsamlingshus.

Kl. 09.00 – Historietime: Besøg på Mussi´s Landbrugsmuseum på Kegnæs. Guide: Egon Jørgensen.

Kl. 10.30   Afrejse og evaluering. Tak for denne gang. 




Såfremt det ønskes, vil Kegnæs Lokalhistorisk Arkiv holde åbent nogle timer under højskoledagene. Arkivet har lokaler i Forsamlingshuset.

Alle medvirkende ved højskoledagene arbejder frivilligt og ulønnet. Overskud fra højskoledagene tilfalder foreninger på Kegnæs. 

Ekskursioner

Vibæk Vandmølle

Vibæk er den eneste bevarede vandmølle på Als.  Efter omvisning og frokost på møllen, fortæller vi om den 95-årige Nikolaj Dall Madsens forunderlige liv, Taskland Kro og E Snej.

Dybbøl Historiecenter

Historiecenter Dybbøl formidler historien om kampen ved Dybbøl Skanser mellem den danske og den preussiske hær i 1864. Den danske hær tabte slaget og det førte til den preussiske besættelse af Sønderjylland 1864-1920.

Sønderborg Slot

Sønderborg Slots nyeste udstilling handler om 1. Verdenskrig. Godt 30.000 Sønderjyder blev tvungen ind i krigen. 6.000 faldt på slagmarkerne, heraf de fleste dansksindede. De faldt i en krig som ikke var deres.