Fritz Ludvig Clausen

Fritz Ludvig Clausen blev født den 24.06.1889 i Notmarksov, Notmark sogn. Død den 02.07.1917 i Oberschöneweide, Berlin. Reserve-Infanteri-Regiment Nr. 86, 1. Kompagni.

Foto: Museum Sønderjyllands Mediearkiv. Klik på billederne for at se dem i stor størrelse.

Bagermester i Sønderby

Fritz Ludwig Clausen blev født i Notmarkskov i Notmark sogn, søn af kådner og høker Hans Clausen og Dorothea Christine født Aagesen.

Forældrene blev gift den 14.11.1869. Han var den yngste i en større børneflok: fire drenge og fem piger, hvoraf to døde som små, den ene af kighoste.

Fritz blev uddannet som bager og som 24-årig overtog han i 1913 bageriet Sønderby på Kegnæs.

I 1909 var han til session første gang og fik et års udsættelse, i 1910 anden gang i Flensborg, fik han endnu en gang udsættelse. I 1911 blev afgørelsen infanteriet, men der er ingen dato for indkaldelsen.

Da krigen brød ud skulle han møde i Flensborg den 13.08.1914 til uddannelse ved regiment nr. 86. Den 20.12.1914 blev han sendt til fronten.

Den 07.03.1916 blev han under en orlov gift i Kegnæs kirke med Christine Marie Boiskov, født den 11.4.1888 som datter af Iver Hansen Boiskov og Christine Marie Iversen Marcussen fra Sønderby.

Hun havde to brødre, der også var med i krigen.

Den 12.10.1916 blev Fritz hårdt såret af granatsplinter i underlivet ved Morval-Lesboeufs nær Somme i Nordfrankrig.

Han overførtes til et lazaret i Berlin, hvor hustruen Christine besøgte ham. Han døde af kvæstelserne i ”Vereinslazarett Boothaus" i Oberschöneweide, Berlin den 02.07.1917.

Hans navn kom med på mindestenen på Kegnæs Kirkegård og på Marselisborg-monumentet i Aarhus.

Mindeblad om Fritz Ludvig Clausen

Der blev skrevet mindeblade om mange af de faldne. På Kegnæs blev mange mindeblade skrevet af Hans Thomsen fra Damkobbel, han skrev også om Fritz Ludvig Clausen:


" Fritz Ludvig Clausen er født d. 24 Juni 1889 i Notmark. Fra sit 6te Aar besøgte han Skolen i Notmark og blev Konfirmeret Påske 1904. Efter sin Konfirmation kom han i Bagerlære hos Bagermester Langelo i Sønderborg, hvor han lærte i 4 Aar. Clausen skildres som en tro og pålidelig ung Mand, og udviste Flid og Troskab i sin Gerning. Efter endt Læretid havde han flere Pladser på Als; tilsidst hos Bagermester Hansen Ertebjerg.

Clausen var nærmest stille, rolig og tilbageholdende, han var en Mand uden mange Ord, men var desuagtet afholdt blandt Ungdommen. Foråret 1913 kjøbte han et Bageri i Sønderby på Kajnæs; efter alt at dømme gik det ham godt, han passede sin Forretning med Omhu og Interesse. Senere giftede han sig Christine Boiskov. Datter af Gårdejer Iver Boiskov Sønderby.

Clausen blev indkaldt d. 13 August til Flensborg til Regiment No 86 hvor han blev uddannet. d. 20 December 1914 kom han til Fronten i Omegnen ved Soissons, der deltog han i mange hårde Kampe, han blev forflyttet flere gange, overalt så han kun død og ødelæggelse. D. 17 October 1916 blev han hårdt såret af fjendtlige Granatsplinter i Underlivet, i nogen tid lå han på Feltlazarettet, men da han kunne transporteres kom han til Berlin. Hans Hustru har besøgt ham på Lazarettet i Berlin, hun tog afsked med ham under bange Anelse om det der forestod ham og den 2 Juli 17 døde han efter at have udstået store Smerter.

Med Fritz Ludvig Clausen er en ung og virksom mand gået bort.

Skreven af Hans Thomsen Damkobbel Kajnæs d. 1. 12. 17 "


Brødre

Ernst Clausen, den ældste bror, var født i 1873. Der er ikke fundet oplysninger om evt. krigsdeltagelse.

Peter Clausen, var født i 1884, han deltog i krigen på Vestfronten. Ved Folketællingen i 1921 var han husmand i Ertebjergskov i Tandslet sogn, gift med Marie Margrethe Hansen fra Asserballe. Hun døde i 1950. Han var medlem af DSK, og døde i De gamles Hjem i Sønderborg i 1965. Da var han gift med Louise Marie Christiansen.

Hans Clausen, var født i 1887 og var sømand. Da han skulle til session det år han fyldte 20, var han i udlandet og blev sat på en restanceliste. Måske undgik han værnepligt og krigsdeltagelse ved at tage hyre på ikke-tyske skibe, og gå i land i Amerika. I 1938 søgte han i Seattle i staten Washington om at blive amerikansk statsborger. Det fremgår af ansøgningen, at han var kommet til Washington den 28.04.1916 om bord på ”S/S Turret Crown”, et engelsk handelsskib.

Gravsten

Fritz Ludvig Clausen er begravet på kirkegården Waldfreiedhof Oberschöneweider ved Berlin. Foto: www.grabensteine.heneralogy.net.

Peter Clausen

Fritz's bror Peter Clausen, kæmpede på Vestfronten. Foto: DSK-kort.

 


Mindestenen på Kegnæs

Fritz Ludvig Clausen's navn på mindestenen på Kegnæs Kirkegård. Privatfoto.

Bageriet i Sønderby

I midten ses Fritz Clausen foran sit bageri i Sønderby. Tv. Mathias Fogt og th. Jørgen Andersen. Foto: Kegnæs Lokalhistoriske Arkiv.